Restauratie en Antiek

Bens oude liefde

Antiek restaureren is een echt ambacht. De uitdaging bij het restaureren van antiek is om houten voorwerpen weer in de oude staat terug te brengen en verder verval te voorkomen. Bijvoorkeur gebeurt dit met authentieke materialen en technieken waarmee de uitstraling van het stuk behouden blijft.

Het mooie van antiek is dat het met vakmanschap gemaakt is en door de tijd heen een echt karakter opbouwt. Antiek is de verzamelnaam voor kunst en gebruiksvoorwerpen die met de hand gemaakt zijn en minstens 100 jaar oud zijn.

Als houtrestaurateur richt ik mij op uw antieke gebruiksvoorwerpen zoals: kabinetten, stoelen en tafels. Maar daarnaast kunt u ook denken aan: bureaus, kleinmeubelen en kisten. Door het gebruik van deze voorwerpen zullen ze verslijten, beschadigen of mogelijk zelfs stuk gaan. Bij het restaureren zullen beschadigde en ontbrekende onderdelen zo goed mogelijk worden nagemaakt, bij voorkeur met authentieke materialen.

Meubelen hebben helaas niet het eeuwige leven, maar met goede restauratie wel. Veel voorkomende problemen zijn: slecht functionerende deuren, lades die moeizaam openen en loszittend fineer. Daarnaast zie ik ook vaak krimpschade, vergeelde buitenkanten of een stoel met een los zittende verbinding. Behalve meubelen restaureer ik ook antieke speel-, thee- en bestekdozen, crucifixen, schilderijlijsten, houten kunstvoorwerpen en zelfs voorzittershamers. Kort gezegd; alle houten antiek.

Wanneer een meubel of object bij mij komt kijk ik als eerste naar het probleem. Maar ik kijk ook naar de oorzaak om toekomstige slijtage te beperken of voorkomen. In de afgelopen 20 jaar heb ik veel gezien, uitgeprobeerd en gerepareerd. In deze tijd heb ik een kritische en creatieve blik ontwikkelt om de kwaliteit van mijn werk hoog te houden.

Parallelweg 30
5223 AL  `s-Hertogenbosch
The Netherlands

+31-(0)73-6131009
+31-(0)6-24272222
question@atelierbenbucx.nl